Cargo bike centre in Budapest promotes sustainable transport solutions and environmentally-conscious business models

Cargo bike centre in Budapest promotes sustainable transport solutions and environmentally-conscious business models

Magyar verzióért görgess lejjebb!

As cycling is becoming more popular in Budapest, the growing culture of the two-wheeled transportation inspires people to build their own communities around bicycles. Cargo bikes „the SUV-s of cycling cultures” (quote from Danish cycling expert Mikael Colville Andersen) are pretty new on the Hungarian landscape and some fresh initiatives joined forces to spread them.

First time I saw cargo bicycles was in Amsterdam 8 years ago. I was stunned to see mothers carrying their children on two or three-wheeled bikes, others carrying their goods from the supermarkets or even furniture on bikes. That time in Budapest cycling was still a sub-culture, one could rarely see people do shopping or carrying children on bikes.

cargonomia_03

Cargo bicycles are still new in Hungary, but as a sign of a developing cycling culture they are becoming day-by-day visible on the streets. Most frequently bike messengers are popping up on a corner with cargo bikes, but I even saw one day a guy on a trike carrying beer kegs on a trike to the pub he is working at. It’s rare, but some pioneering families have adopted cargo bikes to their daily lifestyles as well. The biggest bicycle delivery company Hajtás Pajtás is using electric cargo bikes in their daily work and UPS is testing them too.

Cargo bikes are slowly coming back to our city and they are inspiring communities to build activities on them too.

Last month the do-it-yourself non-profit bicycle cooperative Cyclonomia teamed up with an organic vegetable farm called Zsámboki Biokert and Kantaa a mainly cargobike-focused bike messenger enterprise to cooperate in work and build communities upon the ideas they believe in. Cargonomia is aimed not to be only a fruitful business co-op but also an example to promote environmentally conscious transport and food production solutions to citizens and businesses.

The model leans on the distribution of bio food grown in farms near Budapest to costumers in the city on cargo bikes which are maintained and built by the Cyclonomia community.

Cargonomia also plans to be a logistics centre for sustainable urban transport solutions where community members can borrow, rent and buy locally manufactured cargo bikes.

As a community centre they are planning numerous activities such as cultural events, workshops, discussions on DiY culture, sustainable transitions and the idea of degrowth.

The centre which was opened in May was acquired through the ‘Lakatlan’ project of KÉK (Contemporary Architecture Centre) which aims to revitalise empty buildings, shops and properties in Budapest with community activities and businesses.

Cargonomia finds it important to promote concrete alternatives to standard profit-driven social and economic systems. But even them need funds to launch their project so they started a crowdfunding campaign which is now entering its last days.

 

*****

A kerékpározás népszerűbbé válásával Budapesten is egyre több közösség formálódik a kétkerekű közlekedési forma adta inspirációból. A “biciklis kultúrák terepjárói” (idézet Mikael Colville Andersen dán közlekedési szakértőtől), vagyis a teherhordó biciklik még újdonságként hatnak a magyar flaszteren, de pár kezdeményezés máris felkarolta az elterjesztésüket.

Életemben először nyolc éve, Amszterdamban láttam teherhordó bicikliket. Teljesen el voltam képedve a látványtól, ahogy anyukák a gyerekeiket, mások a napi bevásárlást vagy épp bútorokat szállítottak két- vagy háromkerekű bringáikkal. Pesten akkor kezdett kinőni a bringázás a szubkultúrából, de még az sem volt mindennapos, hogy emberek a gyerekeiket vagy a bolti cuccaikat egyáltalán biciklin szállítsák.

A cargo bringák még mindig újak itthon, de a bringás kultúránk fejlődését mutatja, hogy napról-napra egyre láthatóbbak az utcákon. Leggyakrabban biciklis futárok jelennek meg teherhordó biciklikkel egy-egy utcasarkon, de nemrég láttam egy férfit, aki söröshordókat szállított háromkerekűn a kocsmájába. Ritkán, de pár úttörő család is feltűnik ilyen biciklikkel, a Hajtás Pajtás bringás futárszolgálat pedig már több éve dolgozik teherhordókkal. Náluk elektromos rásegítésű cargo-k is szolgálatba álltak, és a UPS magyar vállalata is tart pár ilyen biciklit a cégnél.

A teherhordó biciklik lassan visszatérnek a városainkba és vannak közösségek, akik egész kezdeményezéseket építenek rájuk. Ilyen a májusban megnyílt Cargonomia is a 7. kerületi Dembinszky utcában.

A non-profit, csináld-magad koncepcióra épülő Cyclonomia közösségi bringaműhely összeállt az organikus zöldségeket termelő Zsámboki Biokerttel és a Kantaa futárszolgálattal, hogy együtt hatékonyabban dolgozhassanak és emellett a közösen vallott elveikre alapozva közösséget is építhessenek. A Cargonomiának nem csak egy gyümölcsöző üzleti együttműködés tehát a célja, hanem olyan példa bemutatása vállalatok és a lakosság számára, ami terjesztheti a környezettudatos közlekedés és étel-előállítás példáit.

A modell szerint a Kantaa futárai a Cyclonomia által gyártott és karbantartott biciklikkel szállítják a zsámboki élelmiszert az éhes vásárlóknak. Mindeközben a közösség tagjai bérelhetnek és vásárolhatnak is bicikliket a központtól, a Cyclonomia keretein belül pedig elsajátíthatják a bicikliszerelés tudományát.

Közösségi programjaik között kulturális eseményeket, workshopokat, beszélgetéseket terveznek a DiY (do-it-yourself/ csináld magad) kultúra, a fenntartható közlekedés és a nemnövekedés témája körül. A cél, hogy alternatívákat mutassanak be a megszokott profitorientált társadalmi és gazdasági modellekkel szemben.

A Dembinszky utcai ingatlan egyébként a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Lakatlan projektje keretében került a Cargonomiásokhoz. Ez az a program, ami kihalt városi ingatlanokat kíván visszaforgatni kulturális és üzleti célokra.

A Cargonomia közösségi finanszírozási kampányt is indított a projekt felfuttatásához, ez 5 nap múlva ér véget, szóval ha tetszik az ötlet, akkor még támogathatod!

 

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I live in Budapest and I can be enthusiastic about anything.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>