Urban farming a growing trend

Urban farming a growing trend

Blogpost in English follows below. 

Det känns som att gemene hen i Stockholm springer och/eller cyklar idag. Motion eller transport, det varierar. Vad gemene hen också sysslar med är stadsodling. Det odlas på balkonger, tak, innegårdar, parker och på gamla järnvägsspår.

Intresset verkar komma från olika håll. Det kan vara en strävan efter en hållbar utveckling, längtan efter egenodlade ekologiska grönsaker och frukter, social gemenskap, demokrati, rättigheter, engagemang, anledningarna är många. Det kan vara ett ställningstagande mot det storskaliga, industrialiserade monojordbruket som är kutym i vårt moderna samhälle.

Jag har under våren påbörjat en certifieringskurs i permakulturdesign genom HOPP!, Hökarängens Omställnings och Permakulturprojekt, under ledning av Maria Svennbeck. Två långhelger klarades av före sommaren och det stod klart att majoriteten av deltagarna hade en spännande odlingssäsong framför sig. Kolonilotter, torp, lantställen, tak och bakgårdar.

Som bekant lever vi i en paradoxernas värld där människor svälter i vissa delar, medan man i andra delar slänger mat på daglig basis. En paradoxernas värld där det industrialiserade jordbruket breder ut sig och tränger bort djur-, insekts- och växtarter som anses oönskade i sammanhanget, trots deras del i ekosystemet, samtidigt som politiker försöker enas om hållbarhetsmål och klimatavtal. Vi lever i den sjätte utrotningen, människans påverkan utrotar nu arter i en takt som är mer än 100 gånger snabbare än normalt.

Året 2015 är ett viktigt mål för klimatet och vår strävan efter hållbar utveckling. I juli hölls konferensen Financing for Development i Addis Abeba, Etiopien, i september ska världen enas om de nya hållbarhetsmålen, Sustainable Development Goals, och i december är det dags för COP21 i Paris. Decennier av förhandlingar utan riktig udd och en frustrerande känsla av att det saknas politisk vilja, men i år finns det signaler om att vattnet vänder.

P1090109

Dante Hellström (middle) with participants at the PDC course visting the forest garden at Stockholm University

Efter att ha engagerat mig i miljö- och hållbarhetsfrågor i ett antal år nu så är det glädjande att se hur engagemanget verkar sprida sig som ringar på vattnet. Vi konsumerar fortfarande alldeles för mycket och är långt ifrån hållbara här i Sverige. Men när HUI (Handelns Utredningsinstitut) utser stadsodling till Årets Smultron 2015 då känns det som att samhället tar ett nytt steg i riktning mot någon slags systemförståelse. Kan politikerna ta till sig detta (både lokalt, nationellt och internationellt) och våga sig på de politiska besluten som krävs för att vi ska kunna skapa en hållbar värld? Politiska beslut som utmanar rådande normer och business as usual. Jag hoppas att stadsdelsförvaltningarna går intresserade medborgare till mötes och möjliggör för en grönskande, ätbar stad.

Är du intresserad av stadsodling i Stockholm? Här har du lite länkar för inspiration och kontakt:

Stadsodling Stockholm och Trädgård på Spåret 

Besök Naturhistoriska Riksmuseet, de har en stadsodling på sin innergård  samt en blogg!

Stockholms universitet erbjuder en kurs i stadsodling, något för nästa sommar kanske?

Bloggen Gatsmart av Ulrika Flodin Furås.

Du kan även bege dig till Stockholms universitet och titta på den skogsträdgård som Dante Hellström har ritat och anlagt med hjälp av studenter.

 


 

Urban farming a growing trend  

The citizens of Stockholm are doing lots of running and bicycling these days. Some use it as a means of transport, whilst others are simply getting some exercise done. Reckon you can call it a trend. Another trend that is becoming more and more visible is urban farming. People are growing food in their backyards, in public parks, on their balconies and roofs, on old railway tracks. One might assume that reasons are as varied as the number of people that are farming the city. Some are craving organic foods, some wants to take control over how their food is produced, whilst some see it as a part of a greater systemic change that is needed for sustainable development. It can be about creating a sense of belonging, knowing your neighbourhood, it can be about rights and democracy.

HUI, a research institute focusing on trade and retail have named urban farming the Årets Smultron 2015 (smultron means wild strawberry). These are the ones that name the Christmas present of the year each year, I mean the ones that normally promote consumption of stuff. They recognise the trend of urban farming as something that is illustrative of our contemporary society. I think this is super exciting and I wonder what the future has in store for us.

We live in a world where people starve in some parts at the same time as people throw away food in other parts. We have an agricultural system that emits about 25 % of the GHGs worldwide. We live in the sixth extinction, where species are going extinct at a rate about 100 faster than normally. Sure, a Swedish research institute acknowledging urban farming as an important trend won’t change this, but I do think that this is one step on the way towards changed norms and values. Sweden imports about 50 % of the food consumed, and one could argue that not only is it a question of environmental sustainability but also a question of food security and even more: food sovereignty. Why don’t you join the movement? Get amongst it!

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I am the citizen blogger in Stockholm, Sweden, and I am currently doing a Master in Environmental Science (Environment, Communication, and Politics) at Södertörn University in Stockholm. I have a Bachelor of Social Science in Development Studies and Sustainable Development, from Uppsala University. I am pursuing my dream and passion and I could never see myself not working with sustainable development. I love sloths, rust and old ships.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>