A Dome of Sustainable Visions

A Dome of Sustainable Visions

Stockholm! There is a new venue for you to meet at, one where you can learn and discuss the challenges that our society is facing. Have you heard about the Dome of Visions? Blogginlägg på svenska följer efter det engelska.
 

A new building has seen the light of day in Stockholm, however the official opening day was haunted by overcast and rain. It’s called the Dome of Visions, and it was designed by architect Kristoffer Teljgaard. Located by KTH Royal Institute of Technology, it catches your eye as you approach. It is exactly what is sounds like: it is a dome, and a dome of visions. I find domes to be exhilarating in a futuristic kind of way, and stepping into the dome almost instantly made me think positively about the future. Reckon that sounds a bit naive but it is nice to be reminded of the ingenuity of some people. Sure, the belief that human beings are intellectually superior and apart from nature has led us to the crisis where we are today, but that very same ingenuity can contribute to the solutions.

Dome of Visions is a new a meeting place for Stockholm, where science, culture, sustainability, technology and many more interrelated issues will meet and mix. One objective is to encourage dialogue about a sustainable future, one that we are urgently craving.

Dome of Visions1

The sustainability manager of the construction company NCC that has built the Dome of Vision in collaboration with KTH, Christina Lindbäck says:

“Our sector is a part of the problem, but we can also be a part of the solution. We have typically worked with linear material flows. We need to challenge ourselves, we need to thing differently now! We need to close the loop.”

Don’t you just love it when industry and businesses decides to take the lead? I do. Not all industry initiatives are greenwashing so I suppose we should give them the benefit of the doubt sometimes.

One thing that stuck with me was when Lindbäck touched upon city planning. What will we do with open spaces and gaps in the cities in the future? The urban sprawl vs. urban density debate is not one that I pay too much attention to, unfortunately. Thanks to that one question though, I will think about it a lot more during some time to come. Innovative and sustainable solutions that are accessible by the citizens is probably a good place to start. Dome of Visions is a first example of such a place. It’s open to everyone, everyday, free entrance, and here the visitors will learn about urban gardening (food produced within the dome will be consumed by cafe and event visitors), climate change, sustainability, space, technology, culture, art and what not. Exhibitions, seminars, lectures, you name it.

During the coming year these themes will offer the visitors insights, knowledge and reflection: “Influenced by Space”, “Energized by Nature”, “Empowered by the City”, and finally “Challenged by Water”. Dome of Visions opens to the public on September 21. So, check out the website, head over to the Dome of Visions, have a Swedish “fika” in the cafeteria and think about your sustainable visions for the future! I heard something about a photo exhibition coming up so hurry up!

I should mention that the “roof” that can be seen on the photo of the dome is temporary only, and the dome will soon be round and smooth. According to the architects on the scene that could not be neglected…


 

Hösten gjorde sig påmind när jag närmade mig Dome of Visions uppe vid KTH. Gråa, regntunga moln hovrade över den precis färdigställda domen. I min värld är det något futuristiskt över domer, och namnet på den här stärker känslan. Det är ett samarbete mellan bland andra byggföretaget NCC och KTH som precis slagit upp dörrarna för att välkomna stockholmarna till deras nya mötesplats. Dome of Visions bjuder in kultur, vetenskap, utbildning, hållbarhet, teknik, utveckling och medborgarna till dialog och samverkan.

Christina Lindbäck är hållbarhetschef på NCC och hon förklarade varför NCC gör det här:

“Byggsektorn är en stor del av problematiken, och vi har länge arbetat med linjära flöden. Nu måste vi tänka om, tänka annorlunda, och bidra till att sluta kretsloppet.”

Dome of Visions är ritad av arkitekten Kristoffer Teljgaard, inspirerad av Buckminster Fuller. Det finns en inre byggnad, i domen, vilken är ritad av arkitekturstudenten Stefania Dinea. Den inre byggnaden doftar friskt av trä och Christina Lindbäck poängterade att domen är byggd med enbart naturliga material, och konstruktionen går att plocka isär och flytta till en ny plats. OpenLab är en annan samarbetspartner och de har redan dragit igång med lite stadsodling inuti domen, något som ska utvecklas under den kommande tiden. Tanken är att det som odlas i domen kommer att konsumeras på plats, vid konferenser och event. Här kommer forskare att studera bland annat inomhusklimatet och koldioxidhalten, kanske kommer det leda till nya insikter om framtidens byggande?

Jag hoppas att Dome of Visions når ut till medborgarna, och att folk går dit – dels för att upptäcka den spännande arkitekturen, men även för att möta varandra och reflektera kring de utmaningarna som samhället och mänskligheten står inför. I denna tvärvetenskapens tidsålder kan det vara svårt att förstå hur och varför forskare föreslår det ena eller det andra. Svårt att förstå dålig kommunikation från politiker. Vad är en deltagande medborgare? Hur hänger allting samman? Var finns egentligen bromsklossarna i samhället? Vilka är del av den hållbara lösningen? Jag vet att det finns många lokala omställningsinitiativ runt om i landet och i världen, som alla har valt att aktivt vara en del av lösningen, men bortom civilsamhället, vad sker då? Nu säger jag inte att Dome of Visions kommer erbjuda svar på alla dessa frågor men vad som erbjuds är en lokal, en mötesplats, ett utrymme. Under det kommande åren kommer olika hållbarhetsrelaterade temaperioder att erbjuda bland annat föredrag och utställningar till stadens (och landets) medborgare. Öppen alla dagar 10-18, gratis inträde – tillgänglig är den minst sagt.

Dome of Visions öppnar för allmänheten den 21 september!

Jag måste tillägga att “taket” som syns över domen på fotografiet är temporärt och snart kommer domen att vara rund och jämn. 

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I am the citizen blogger in Stockholm, Sweden, and I am currently doing a Master in Environmental Science (Environment, Communication, and Politics) at Södertörn University in Stockholm. I have a Bachelor of Social Science in Development Studies and Sustainable Development, from Uppsala University. I am pursuing my dream and passion and I could never see myself not working with sustainable development. I love sloths, rust and old ships.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>