The tool pool – sharing tools and connections

The tool pool – sharing tools and connections

There is a lot of talk about the sharing economy, collaborative economy, circular economy and so on. The way of the future, perhaps? I have visited a hardware store in Stockholm, that offers its customers to rent machines at a low price through their tool pool. 
DSC_0447

Lars Rothman, “Lasse”

In 1948 the hardware store Järnman opened in a suburb south of Stockholm. 67 years later and Järnman is still in business, operated by Lars “Lasse” Rothman, the son of the original founders. The hardware store is located on the picturesque pedestrian street in Hökarängen and the store holds an outstanding selection of nails, screws, tools, machines and miscellaneous stuff. Some of the products dates back to the 1960s, and this could be a contributing reason as to why people travel from all over Stockholm to shop at Järnman. Need to buy a few nails only? No worries? Need some expert advice from people with decades of experience, or a high quality professional tool? You’ve come to the right place. The tools and machines at Järnman is what brought me there in the first place. A while back Lasse started a tool pool, “Verktygspoolen”, encouraged by the project managers of Hållbara Hökarängen, a sustainability initiative by the housing company StockholmDSC_0444shem. Hållbara Hökarängen has since come to an end, but Verktygspoolen is still up and running.

Lasse explains that the amount of positive feedback that he and his colleagues receive is so great and the reason why they have kept the tool pool going. They do not make any profit on the tool pool, but they enjoy contributing to the sharing economy and the daily exchanges with happy customers.

As of today Järnman has four different kinds of tools (“but they are machines, really”) in the tool pool, seven items all in all. It costs 100 kronor and you can keep it for 1-3 days. The tools in the tool pool are chosen on the basis of what people in apartments need most often.

I have visited lovely Hökarängen a few times before and it seems apparent to me that the initiative Hållbara Hökarängen has contributed to the community in so many ways. A local transition initiative, HOPP, took over after Hållbara Hökarängen, people are interested and involved in urban gardening and permaculture. Lasse at Järnman reckons that people came to life in a different way after the introduction of the sustainability initiative. The locals care a lot about sustainability, the environment and nature, and they are taking action to walk the talk. Lasse acknowledges that it is nuts that every household should own a variety of appliances, tools and machines, only to be used once every year or so, and he is happy to provide a service that prevents that.

One can imagine that there are many things that draws people to Järnman in Hökarängen. The tool pool is one thing, and the assortment of hardware items is another. There is a certain spirit when one walks along the narrow aisles of the hardware store. The nails and screws are kept in old cabinets that dates back to the start, and it seems as if Lasse and his staff has succeeded in achieving a delicate balance of being modern yet staying connected to the past. I hope that Stockholm will see more initiatives like the tool pool in Hökarängen, contributing to a sustainable future. A sustainable future where we use fewer natural resources, and a sustainable future where we own less stuff, and thus reduce the stress that owning too much puts on us.


 Järnhandeln ”Järnman” grundades år 1948 av Lars ”Lasse” Rothmans föräldrar. 67 år senare är det Lasse som driver järnhandeln där den ligger på den pittoreska gågatan i Hökarängen, söder om Stockholm. Butiken har ett imponerande sortiment av skruvar, spikar, maskiner, verktyg och allehanda prylar, och människor reser från hela Storstockholm för att botanisera i Järnmans utbud. Det var just verktygen och maskinerna som lockade mig till Järnman. I samband med hållbarhetsinitiativet Hållbara Hökarängen som startades av Stockholmshem blev Lasse övertygad att en verktygspool skulle vara en bra idé, och sagt och gjort så startades Verktygspoolen.

Lasse berättar att den positiva feedbacken är otrolig och att han och hans kollegor ständigt får möta överlyckliga kunder som slipper köpa maskiner och verktyg som kanske bara används någon gång per år. Det finns ingen lönsamhet i att driva en verktygspool på det här sättet förklarar Lasse, men han poängterar att det finns andra värden. Möten med nöjda kunder, och ett bidragande till delningsekonomin står högt i kurs i järnhandeln.

I nuläget erbjuder Järnman fyra olika sorters verktyg (eller maskiner som de egentligen är, vilket Lasse poängterar); en slagborr, en sticksåg, och två olika sorters slipmaskiner. Totalt är det sju stycken maskiner som finns tillgängliga. Det kostar 100 kronor per gång och verktyg, och du får ha det hemma i 1-3 dagar. Nu kan du fixa den där bokhyllan i lägenheten, eller slipa det där bordet du köpte på second hand.

Det var inte mitt första besök till underbara Hökarängen och det känns uppenbart att Hållbara Hökarängen har bidragit till samhället och gemenskapen på många sätt. När Stockholmshem avslutade sitt projekt tog det lokala initiativet HOPP över (de har figurerat på bloggen tidigare), invånarna är intresserade och engagerade i stadsodling och permakultur. Lasse på Järnman menar att folk ”vaknade till liv” i och med Hållbara Hökarängen. Invånarna bryr sig mycket om hållbarhet, miljö och natur och engagerar sig för att leva som de lär. Lasse poängterar att det är galet att tänka att alla hushåll skulle äga alla maskiner och verktyg man kan tänkas behöva, trots att det kanske bara används någon gång per år, så han är glad att han kan erbjuda en tjänst som motverkar det.

Det finns nog flera bidragande orsaker till att folk besöker Järnman i Hökarängen. Verktygspoolen är en orsak, och det breda sortimentet ett annat. Sen finns det en särskild känsla, like en aura som omger en när man navigerar de trånga gångarna i butiken. Gamla skåp och lådor från tiden då järnhandeln startade har sparats och i dem hittar du spikar, skruvar, muttrar, you name it. Lasse och hans kollegor har lyckats med en delikat balansgång mellan modernitet och förankring i det förflutna. Jag hoppas att vi i Stockholm får se fler initiativ som Verktygspoolen hos Järnman i Hökarängen. För en hållbar framtid, där vi inte bara använder färre naturresurser, men även minskar vårt ägande som gör oss så stressade och skapar ett behov av att rensa i röran.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I am the citizen blogger in Stockholm, Sweden, and I am currently doing a Master in Environmental Science (Environment, Communication, and Politics) at Södertörn University in Stockholm. I have a Bachelor of Social Science in Development Studies and Sustainable Development, from Uppsala University. I am pursuing my dream and passion and I could never see myself not working with sustainable development. I love sloths, rust and old ships.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>