The Small Resistance

The Small Resistance

Happy to say that coming monday I will be doing a lecture about Tine Hens’ great book ‘Het Klein Verzet’. Vormingplus Limburg asked me to have a talk about it in the local library in Genk. In English we can translate the books title into ‘The Small Resistance’, and this says it all actually. Hope to see some familiar and like minded people, next to new interesting Genk people! De tekst in het Nederlands kan je onderaan vinden / the text in Dutch you’ll find below.

Let me first tell you something about the book. Tine Hens is a Belgian journalist that’s known for her articles in Fanders’ biggest leftfield magazines and newspapers (Knack, De Standaard, Humo,…). Regularly she investigates cases, covering a wide range of topics, always driven by a strong curiosity for the unknown.

With this attitude she writes in ‘Het Klein Verzet’ about a topic that’s very relevant for this blog. Dissatisfied with the economic system we live in (the disconnection between real people and real goods, caused by a global mass-producing system that’s only interested in growth), she goes on a European trip (from Denmark to Greece and from Great-Brittain to Portugal) looking for alternatives (and of what they exist).

As the title suggests she finds inspiring alternatives in small-scale local initiatives, always driven by the endless enthousiasm of innovating people that abandon ‘bying’ in favor of ‘giving’, ‘swapping’ and ‘sharing’.

She quickly realizes it’s people like you and me that are the economy. The economy is something real and tangible, and its existence is directly linked to people’s actions. Therefore, she proves, real and radical systematic change, even on a very small scale, is  possible, as long as it is instigated by a group of people.

Monday I particularly will be linking this book and all these European cases to the local initiaves I described in earlier posts. Although they happen on a much bigger scale, the local food production communities that revive waste grounds in the suburbs of London reminded me a lot of the freshly started initiative of ‘De Tuin van Betty’ in Genk. Also the story about people in Greece and Portugal that tried to survive trough innovating local economies, reminded me a bit of the situation in Genk.

I think it is really imported for local people to know that there are likeminded initiatives all over Europe. On one hand to strengthen their believe in what they’re putting so much effort in, on the other hand I hope to inspire local people by tell them about these positive stories.

I will be talking about this book on monday 18 April and I’m looking forward to discuss this with people in Genk. This evening also Sarah Rombouts will be talking about the Studio Refugee, the great initiave I wrote about in the previous post. So come by if this is something you are interested in!

Photo credit: Tine Hens

 

 

 

Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik komende maandag Tine Hens’ boek ‘Het Klein Verzet’ zal voorstellen in de bibliotheek van Genk. De titel van het boek geeft helemaal aan waar het om gaat en ik licht hieronder graag al een tip van de sluier. Ik hoop een aantal bekende gezichten te zien én nieuwe enthousiaste Genkenaren te ontmoeten. 

Tine Hens is een Belgische journaliste die bekend is om haar artikels voor de grootste Vlaamse kranten en magazines (Knack, De Standaard, Humo, etc.). Regelmatig haalt ze het nieuws met spraakmakende onderzoeken en schrijfsels. Steeds vertrekt ze daarin vanuit nieuwsgierigheid voor het onbekende.

Met deze attitude schreef ze ‘Het Klein Verzet’. Dit boek is bijzonder relevant voor deze blog. Uit onvrede met het economische system waarin we dagelijks te maken krijgen (de verloren connectie tussen mensen en goederen door het globale systeem van massaproductie) gaat ze op een Europese zoektocht naar alternatieven. Zoals de titel aangeeft gaat het daarbij om lokale en kleinschalige burgerinitiatieven (bottom up), altijd gedreven door een onophoudelijk enthousiasme van innovatieve mensen die ‘geven’, ‘delen’ en ‘ruilen’ verkiezen boven ‘kopen’ en ‘bezit’. Ze realiseert zich dan ook al snel dat de economie als ‘systeem’ door ménsen en hun acties gemaakt wordt. Daardoor, bewijst ze aan de hand van talloze voorbeelden, is echte en radicale verandering, zelfs op een kleine schaal, realistisch.

Ik kijk ernaar uit om maandag deze Europese initiatieven te linken aan de situatie in Genk die ik in de vorige posts beschreven heb. Hoewel ze op een veel grotere schaal plaatsvinden deden de initiatieven rond tuinieren en voedsel in Londen me denken aan mijn thuisstad (denk bijvoorbeeld aan ‘De Tuin Van Betty’). Ook de verhalen uit Griekenland en Portugal, waar lokale burgers de crisis proberen te ontvluchten door zélf een systeem op poten te zetten, vond ik bijzonder inspirerend.

Ik denk dan ook dat het voor actieve Genkenaren interessant is om gelijksoortige initiatieven te ontdekken. Enerzijds om het geloof in eigen kunnen te onderstrepen, anderzijds om niéuwe mensen te inspireren tot actie.

Op maandag 18 april (’s avonds) gaat het evenement door in de bibliotheek van Genk. Bovendien komt ook Sarah Rombouts praten over het geweldige Studio Refugee. Kom zeker even langs!

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I'm Art, born, raised and living in Genk, Belgium. This beautiful multicultural city, built on coal mining and a heavy assemblage and chemical industry currently is switching to a flemish hotspot for sustainable innovation. The goal of this blog is to give you an insider's view about local sustainability initiatives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>