Dear Euregio!

Dear Euregio!

Did I tell you yet about the new visitors in town? The amazing Belgian-Dutch architects-anthropologists Marlies Vermeulen & Remy Kroese of Dear Hunter have landed in Genk to experience the city, to live in it and to travel through and to ‘hun’ for its uniqueness in the next couple of months. Who are they? Why are they in Genk? And what will they be doing? Let’s find out below! You cand find the text in Dutch below / De tekst in het Nederlands kan je onderaan vinden.

For their project ‘Dear Euregio’ Marlies & Remy travel through the EU-region that links Belgium with Holland and Germany. This area, between rivers Maas and Rijn, consists of cities like Liege (BE), Maastricht (NL), Aken (DE), Eupen (BE) and Hasselt (BE). The idea for this project is to live in 8 major cities within this region for a total time of two years (so three months in every city). I met them for an interview with a colleague from Liege that they arranged when they were residing over there. The idea back then was to building bridges between Genk and Liege (and to see what’s differing or similar on the other side of the language barrier within one profession) by setting up a meeting between two music festival organisers.

12074812_434138036793739_1669482500630850096_n

Genk now is the fifth city they visit to experience, to live in it, to travel through and to ‘hunt’ for its uniqueness by meeting with local citizens. Within the city they visit their basecamp is a rebuilt container which moves every few weeks from district to district. In this way they started on May 24th in the city centre, they now are in high-rise district of Kolderbos and will be moving next week to the former coal mining district of Zwartberg. In every district they participate in local events and do they discover unique places by living side by side with local citizens. On every saturday at noon they invite the Genk-people in the library to tell them about their beloved city. Now I’m thinking about it… I should definitely pay them a visit!

13227042_498159867058222_6494489974765365685_n

So what will be the result of all this? First they will write a report of their ‘hunting’ experiences and their impressions. Starting from this they hope to give answers about the city’s uniqueness and what it is lacking. As a next step the city council of Genk, who they get supported by, promised to use their report as a key insight for future policy making.

I think this really is a very cool and adventerous story that gives a newcomers insight on what a city is made of – and what not! But maybe I’m even more curious about the diferences between the cities they visited. How does Hasselt connect or differ from Genk? Is there a difference between Dutch city Heerlen and Genk? I hope I’ll meet them again one day to hear about it!

Photo credit: Dear Euregio

 

 

Dear Euregio! 

Had ik al verteld over de nieuwe bezoekers in Genk? Het schitterende Belgisch-Nederlandse architectenduo Marlies Vermeulen & Remy Kroese van Dear Hunter zijn aangekomen. Ze verblijven in Genk om in de stad te leven en ze vooral te béleven in de komende maanden. Lees hieronder meer!

Voor hun project ‘Dear Euregio’ reizen Marlies & Remy door de EU-regio die BelgiPe aan Nederland en Duitsland koppelt. Dit gebied tussen de Maas en de Rijn bestaat uit steden als Luik, Maastricht, Aken, Eupen en Hasselt. Het idee voor dit project is om in 8 steden te leven gedurende 2 jaar (dus telkens 3 maanden per stad). Ik ontmoette Marlies & Remy in Luik vorige zomer toen ze een interview met een collega-organisator organiseerden.

Genk is nu de vijfde stad die ze bezoeken. Telkens beleven ze de stad, gaan ze opzoek naar de eigenheid door middel van gesprekken met bewoners. In de stad die ze bezoeken is een omgebouwde vrachtcontainer hun uitvalsbasis. Deze container wordt binnen iedere stad dan ook nog eens verplaatst, van wijk naar wijk. Zo startten ze op 24 mei in Genk-centrum, gingen ze vervolgens naar Kolderbos om uiteindelijk nu uit te komen in Zwartberg. In iedere wijk nemen ze deel aan evenementen en laten ze zich op sleeptouw nemen door bewoners. Bovendien nodigen ze iedere zaterdag Genkenaren uit in de bibliotheek om hen er te vertellen over hun geliefde stad. Moet ik dringend eens geraken!

Wat zal nu het resultaat van dit alles zijn? Eerst zullen ze hun ervaringen en impressies neerschrijven in een rapport. In een volgende stap zal Stad Genk deze resultaten analyseren en meenemen in hun beleidskeuzes.

Ik denk dat dit een erg charmant en avontuurlijk verhaal is dat een unieke buitenstaandersblik op Genk werpt. Ze hopen antwoorden te formuleren op vragn als: ‘Wat zijn de fundamenten en de eigenheden van de stad?” en “waar ontbreekt het aan?”. Ik ben echter nog nieuwsgieriger naar de vergelijking met de andere steden. Hoe verhoudt Genk zich tot Hasselt? Of welke parallelen zijn er bijvoorbeeld tussen een Nederlandse stad als Heerlen en Genk zelf? Benieuwd!

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

I'm Art, born, raised and living in Genk, Belgium. This beautiful multicultural city, built on coal mining and a heavy assemblage and chemical industry currently is switching to a flemish hotspot for sustainable innovation. The goal of this blog is to give you an insider's view about local sustainability initiatives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>